Samoan Fale

Klassista arkkitehtuuria ja viihtyisiä perhekoteja

Rakennustehon perheasuntokohteessa Helsingin Jätkäsaaressa toteutettiin esteettömyystutkimus ja saadun tiedon perusteella moniaistista esteettömyyttä tukevia ratkaisuja.

Helsingin Jätkäsaareen, yli 2 000 uuden asukkaan merellisen Melkinlaiturin alueelle rakentunut Samoan Fale edustaa korkeatasoista, klassista kantakaupungin kivitaloarkkitehtuuria. Kuusikerroksisessa Hitas-kohteessa on tilavia perheasuntoja kolmioista aina kuuden huoneen kaksikerroksisiin kaupunkikoteihin. Osassa asunnoista on viihtyisyyttä ja käytännöllisyyttä lisäävä viherhuone.

Samoan Falen rakentamisen yhteydessä Arkkitehtitoimisto INARO toteutti Rakennustehon aloitteesta tutkimuksen, jossa selvitettiin moniaistisen esteettömyyden edellytyksiä ja mahdollisuuksia asuinrakentamisessa. Aiemmin esteettömyyttä on tutkittu lähinnä liikkumisen ja näköaistin raameissa. Kohteen rakentamisen yhteydessä saatiin hyviä kokemuksia akustiikan, tuoksujen, materiaalien ja tekstuurien vaikutuksesta esteettömän asuinympäristön luomiseksi. Tutkimuksen tuloksista tuotettiin myös suunnittelijoille tarkoitettu opas.

 

Samoan Fale

Valmistunut 2023
Huoneistoala 3 514,0 asm²
Asuntojen lukumäärä 44 kpl
Kerrosluku 6