Laaksolahden Emilie ja Aurora

Oivaltavaa arvorakentamista

Laaksolahti Espoossa on vanhaa huvila-aluetta, jolle tyypillisiä ovat erilliset pientalot. Kun Rakennusteho sai alueelta maata, haastoimme tonttien käytöstä aiemmin esitetyt ideat.

Tilastokeskuksen vuonna 2012 tekemän selvityksen mukaan Laaksolahden postinumeroalueella asukkaiden mediaanitulot ovat Suomen kuudenneksi kovimmat – todellista arvoaluetta siis.

Rakennusteho sai alueelta tonttimaata, jolle Espoon kaupunki halusi olemassa olevaa pientalorakentamista täydentävää asuntorakentamista. Tonttien jalostaminen asuntotuotantoon oli aiemmin sitä yrittäneiltä rakennusliikkeiltä epäonnistunut, sillä toimijoiden ehdotukset ja ostajien odotukset eivät olleet kohdanneet.

Maatyöt tonteilla olivat osoittautuneet kustannuksekkaiksi, joten tonttien käyttöön piti löytää ratkaisu, jossa rakentajan ja ostajien odotukset täyttyisivät. Ehdotimme tonteille yksikerroksisia erillis- ja paritaloyhtiötä. Taloyhtiöiden kokonaisuudet suunnitteli arkkitehti Sampo Valjus.

Valjuksen ideasta Laaksolahden Emilien ja Auroran rakennusten kantavia rakenteita ovat tiilimuuratut päätyseinät ja yksittäisten asuntojen väliset seinät. Näin asuntoihin saatiin mahdollisimman suuri räätälöitävyys. Sisätilojen järjestys oli lähes täysin asukkaiden päätettävissä.

Räätälöitävyyden maksimointi ja erillistalon tuntu olivat oivallus, joka teki puurakenteisista ja lautaverhoilluista taloyhtiökaksosista myyntimenestyksen.

Valmistunut: 2016
Projektin kesto: 24 kk
Urakkasumma: 15 Me
Aliurakointiaste: 90 %
Huoneistoneliömetrejä: 3 600