Samoan Fale, Helsinki

Melkinlaituri – kattavat lähipalvelut meren äärellä

Melkinlaituri nousee Jätkäsaaren kärkeen poikkeuksellisen merellisiin tunnelmiin: rannat reunustavat aluetta kolmelta puolelta. Alueen rantapuistot muodostavat viihtyisän oleskeluvyöhykkeen meren ja asuinkorttelien välille. Monipuolisten palvelujen, kivijalkaliikkeiden, kattavien ratikkayhteyksien ja sujuvien pyörä- ja kävelyreittien Jätkäsaari vilisee elämää, ja Melkinlaituri on sen alueista eteläisin.

Alueen kevyen liikenteen valtaväylä on Samoankuja, joka on viihtyisä ja turvallinen kulkureitti Atlantinkadun ratikkapysäkiltä lähtien. Sen varrella sijaitsee myös tyylikäs Samoan Fale.

Melkinlaiturin asuntotarjonnasta on tulossa monipuolinen, ja suojaiset pihat, 3–6-kerroksiset kerrostalot ja matalammat town houset muodostavat kiinnostavan kokonaisuuden. Meren puolelle alueelle nousee matalampia taloja, ja kerrosluku nousee alueen keskiosaan tultaessa. Asuinalueelle on kaavoitettu myös päiväkoti ja peruskoulun ala- ja yläkoulu, raitiovaunureitti sekä mahdollisuus koirapuistolle.

Samoan Fale sijaitsee Atlantinsillan kupeessa. 106 metriä pitkä silta yhdistää Jätkäsaaren ja Länsiterminaalin uudet asuinalueet, ja autoliikenteen lisäksi sitä pitkin kulkee kolme raitiovaunulinjaa. Sillan molemmin puolin on myös leveät jalankulku- ja pyöräilykaistat. Linjakas silta on voittanut Vuoden silta 2022 -tunnustuspalkinnon.

Melkinlaiturin laituripaikasta nimensä saaneen asuinalueen rannassa sijaitsee myös venesatama ja veneiden talvisäilytyspaikka. Muu alueen nimistö on inspiroitunut Polynesian paikannimistöstä, mikä näkyy esimerkiksi Samoankujan ja Tahitinkadun nimissä. Jätkäsaaren uudet alueet kehittyvät ja kasvavat koko 2020-luvun ajan. Melkinlaiturin rakentaminen ajoittuu vuosille 2021–2027.

Pääkuva: Tietoa Finland Oy