/ Uutiset

Oulun Origo ohitti puolivälin krouvin ja lähestyy hyvää vauhtia harjakorkeutta

Pohjoisen alikulun viereen nouseva Oulun Origo alkaa lähestyä lopullista muotoaan. Talon puolivälin krouvi on jo hyvän matkaa takanapäin, kun runkotyöt ovat edenneet 12. kerrokseen.

Valmiina hulppeasti 16-kerroksisen Origon työt ovat edenneet suotuisissa merkeissä, sanoo kohteen vastaava työnjohtaja Ilkka Pylväs. Työmaa kulkee aikataulussa, vaikka vaihtelevat olosuhteet ovat välillä haastaneet tekijöitä. Kireä pakkanen voi hidastaa töitä, ja esimerkiksi kovaksi yltynyt tuuli on toisinaan estänyt nosturien käytön.

Korkean rakentamisen tuoman vaativuuden lisäksi Origo haastaa työmaan mestareiden logistista osaamista. Keskeinen sijainti Oulun ytimessä kehittyvällä asemanseudulla tarkoittaa rakennusaikana myös rajallisen kokoista tonttia, jonne suuren materiaalimäärän varastointi ei onnistu.

”Tavaraa tuovien rekkojen tarkka aikatauluttaminen on tärkeää. Kun auto saapuu, sen täytyy myös heti päästä purkamaan lasti, jotta taas seuraava rekka pääsee sovitusti paikalle. Junarata menee vieressä, joten myös junien kulkemiset pitää huomioida yhteistyössä VR:n kanssa”, Pylväs sanoo.

Ole hyvä ja hyväksy evästeet nähdäksesi videon.

Evästeasetukset

Siisti työmaa, laadukas lopputulos

Monoliittinen Oulun Origo nousee kaupungin ruutukaava-alueen korkeaksi kulmapisteeksi. Korkeassa rakennuksessa työt etenevät eri vaiheissa, sillä kun ylhäällä tehdään runkotöitä paljaan taivaan alla, niin alimpien kerrosten asunnoissa tasoitemiehet ja maalarit ovat jo saaneet osuutensa tehtyä.

”Seuraavaksi täällä alhaalla vuoron saavat lattialämmitystyöt ja kalusteiden asentaminen”, sanoo Pylväs, ja laskee, että Origon työmaalla on yhtä aikaa töissä 30–35 rakentamisen ammattilaista – erittäin suurella prosentilla Rakennustehon omia tekijöitä.

”Timpurit, putkimiehet ja sähkömiehet ovat Rakennustehon miehiä. Aliurakoitsijoilta tulevat esimerkiksi parkettien ja kiintokalusteiden asentajat.”

Vastaava työnjohtaja Ilkka Pylvään esittelemä työmaa on merkille pantavan siisti. Kaikki on järjestyksessä, kulkureitit ovat vapaina eikä betonipintaisilla lattioilla näy ylimääräistä tavaraa.

”Työmaan siisteys vaikuttaa suoraan lopputuloksen laatuun. Ja onhan se tietysti turvallisuustekijä. Tulevia asukkaita onkin jo käynyt katsomassa paikkoja yhdessä meidän myyntipäälliköiden kanssa.”

Ilkka Pylvään lisäksi rakentamista ohjaa ja valvoo kaksi muutakin rakennusmestaria, ja vielä yksi tulee liittymään porukkaan. Jokaisella on oma vastuuroolinsa esimerkiksi logistiikassa, runkotöissä, sisävaiheen töissä ja ”paperihommissa”, kuten Pylväs asian ilmaisee.

Urbaania asumista ilman hälyä

Vielä rakenteilla olevan Origon huipulta avautuvat jo nyt hienot maisemat eri puolille Oulua: Intiön suuntaan näkymät ovat vihreitä ja vehreitä, Raksilan ja asemanseudun ympäristöön voi mielessään hahmotella uutta rakentuvaa kaupunginosaa. Kaupungin kattojen yli silmäillessä katse pysähtyy Tuomiokirkon kellotorniin, jonka korkeus katutasosta ristin huippuun on 56,5 metriä. Valmiina Origo nousee noin 10 metriä korkeammalle, 66 metriin. Origon yläkerroksista on aidosti mainiot näkymät merelle.

Valmista Origoa tulevat ympäröimään talon oma kansipiha, etupuolella kulkeva pyörätie ja junaradan suunnalla Veikko Törmäsen Menopaluu-muraali.

Origossa asutaan urbaanisti keskustan palvelujen äärellä, mutta silti hälyn tavoittamattomissa. Sen voi todeta omin korvin vieressä sijaitsevassa Arte I:n esittelyasunnossa, johon Ilkka Pylväs kannustaa kiinnostuneita tutustumaan.

”Esittelyasunto on sijainniltaan hyvä ja näkymiltään myös. Mielestäni se antaa hyvän kuvan, millaista olisi asua Origossa. Siellä huomaa, että kun asunnon oven laittaa kiinni, ei sinne kuulu lainkaan liikenteen tai kadun ääniä.”

Tutustu Origoon