Suuri Kempeleen kirkonkyläntalo koostuu pienistä kylistä, jossa jokaiselle on oma paikkansa
Kempeleen Kirkonkyläntalo tarjoaa tilat 960 oppilaalle luokilla 1–9. Lisäksi saman katon alle sijoittuu 12-ryhmäinen päiväkoti noin 220 lapselle. Vuonna 2023 valmistuneen monitoimitalon muita tiloja ovat kunnan päätearkisto, nuorisotilat ja koko kuntaa palveleva keskuskeittiö, jossa valmistuu päivittäin noin 5 000 ruoka-annosta.
Iltapäivä on jo pitkällä, mutta Kempeleen Kirkonkyläntalon aulassa riittää vielä vilskettä. Osa koulupäivän päättäneistä oppilaista on lähdössä reput selässään kotia kohti, osa taas on jäänyt vielä aulaan hengailemaan ja pelaamaan tanssipeliä.
Valtavan suuri Kempeleen Kirkonkyläntalo valmistui ajallaan loppuvuodesta 2023, ja muutto uusiin tiloihin toteutui tammikuussa 2024. Jo ensimmäisen vuoden jälkeen Kirkonkyläntalo on vakiinnuttanut paikkansa Kempeleen sydämessä viihtyisänä ja yhteisöllisenä paikkana.
Rehtori Sami Paavola ja päiväkodin johtaja Sirkku Mustonen tervehtivät iloisesti ja johdattavat kierrokselle yli 17 000 neliöisen rakennuksen tiloihin. Kengät jätetään aulaan, sillä Kirkonkyläntalo on suunniteltu kengättömäksi.
Ensimmäisenä vierailemme alakerran taitoluokissa: värkkäämössä ja teknisen luokassa eli verstaalla. Taide- ja käsityöaineiden tilat ovat ahkerassa käytössä aamusta iltaan, sillä myös Kempele-opisto hyödyntää niitä iltakursseillaan.
Musiikkiluokassa on juuri loppunut viimeinen oppitunti. Musiikkiluokissa ei ole pulpetteja, sillä tilat on suunniteltu ensisijaisesti musisointia varten. Musiikkiluokasta löytyykin soittimia joka lähtöön ja oppilaat järjestävät mielellään toisilleen omia musiikkiesityksiään.
”Kun samassa talossa on paljon eri ikäisiä oppilaita, se antaa mahtavat mahdollisuudet tehdä asioita yhdessä”, Sami Paavola sanoo.
”Meidän päiväkodin lapset ovat olleet todella haltioissaan, kun yläkoululaiset ovat järjestäneet heille täällä erilaisia konsertteja”, Sirkku Mustonen kertoo.
Musiikkiluokan soittimien taakse on rakennettu liikuteltava seinä, jonka takaa paljastuu katsomo eli tutummin tunnettuna Jättiläisen portaat. Portaikko toimii sekä hengailupaikkana että tarvittaessa katsomona silloin, kun lavalla järjestetään esityksiä. Heti Jättiläisen portaiden vieressä on Kirkonkyläntalon suuri ja valoisa ruokala.
Kirkonkyläntalo muodostuu pienistä kylistä
Kolmikerroksinen Kirkonkyläntalo rakentuu oppimisen moduuleista, joita kutsutaan kyliksi. Jokainen kylä koostuu tietyn aineryhmän tai vuosiluokan opetustiloista ja niiden keskelle sijoittuvasta oppimisen torista. Oppimisen torit toimivat opetuksessa muun muassa jakotiloina sekä joustavina kokoontumisalueina.
Kirkonkyläntalo on kuin pienten kyläkoulujen muodostama isompi kokonaisuus, ja Kempeleen kirkonkylän paikannimistö näkyykin konkreettisesti opetustilojen nimissä.
Keskikerroksesta löytyy esiopetus eli Harjukylä, ja sen vieressä on 1.–2.luokkalaisten oma Luotokylä sekä 3.–4.luokkalaisten Niittykylä. Alakerrasta löytyvät päiväkodin tilat, taideaineiden tilat, nuorisotilat sekä opiskeluhuolto. Kolmannessa kerroksessa on 5.–6. luokkalaisten Kiieskylä. Yläkoululaisten aineopetustilat koostuvat Hahtokylästä, johon kuuluu luonnontieteiden opetustilat ja kotitalousluokat eli köökit, sekä Lettokylästä, jossa opetetaan kieliä ja reaaliaineita.
Rakennuksen suunnittelussa on panostettu monipuolisiin ja joustaviin oppimisympäristöihin, jotka tukevat sekä pienimpiä päiväkotilaisia että isompia koululaisia.
”Se on täällä ihan parasta, että oppilaiden ei tarvitse huolehtia kuin omasta kylästään. Vaikka käyttäjiä on paljon, talo on rakennettu tosi fiksusti niin, että jokainen löytää helposti oman paikkansa eikä kenenkään tarvitse välttämättä tuntea koko valtavaa Kirkonkyläntaloa”, rehtori Sami Paavola kertoo.
Kirkonkyläntalo on paljon muutakin kuin koulu ja päiväkoti – saman katon alta löytyy myös nuorisotilat, koko kunnan keskuskeittiö ja päätearkisto. Talon suuressa ruokalassa valmistetaan päivittäin 5 000 ateriaa Kempeleen kunnan päiväkoteihin ja kouluihin.
Rakennuksen ilta- ja viikonloppukäyttö on erittäin aktiivista. Koululaisten lisäksi Kempele-opiston harrasteryhmät hyödyntävät monipuolisia tiloja eri ikäisten käyttäjäryhmien tarpeisiin. Arki-iltaisin ja viikonloppuisin talo täyttyy musisoinnista, käsityöpajoista, taidenäyttelyistä, liikunnan harrastajista ja erilaisista kulttuuritapahtumista.
Rehtori Sami Paavola ja päiväkodin johtaja Sirkku Mustonen pitävät Kirkonkyläntalon parhaimpina puolina tilojen muunneltavuutta ja käytännöllisyyttä. Arki sujuu mutkattomasti, kun kaikki tilat on loppuun asti mietitty käyttäjien tarpeita varten.
”Tilat ovat avarat ja valoisat, mutta myös toiminnalliset. Niitä on helppo muokata eri käyttötarkoituksiin ja ne palvelevat erinomaisesti kaiken ikäisiä kuntalaisia”, Mustonen lisää.
Käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä uusiin tiloihin
Kun yläkoululaisilta kysyttiin, mikä uudessa koulussa on parasta, vastauksissa toistuivat samat asiat: tarpeeksi tilaa, iso ruokala, Jättiläisen portaat, paljon oleskelutiloja ja muhkeita sohvia, hienot käytävät ja luokat, puhdas sisäilma – ja tietysti kaverit, välitunnit ja hyvä ruoka.
”Nämä uudet tilat ovat tosi hyvät – parasta on se, että täällä on paljon erilaisia hengailupaikkoja, sohvia ja tilaa oleskeluun. Valoisan ruokalan lisäksi kannattaa ehdottomasti käydä kurkkaamassa ainakin meidän draamaluokkaan – se on ehdottomasti yksi lempipaikoistani täällä”, eräs ysiluokkalaisista kertoo.
Myös alakoulun puolella uusi koulu on otettu tyytyväisenä vastaan.
”Kyllä nämä tilat ovat olleet käytössä aivan mahtavan toimivat. Oppilaat ovat olleet aivan liikuttavan innoissaan uusista tiloista ja heidän palautteensa on ollut pelkästään positiivista”, alakoulun opettaja toteaa.
Tilojen toimivuus arjessa ja tyytyväiset käyttäjät näkyvätkin konkreettisesti Kirkonkyläntalossa kaikkialla näkyvän värikkään elämänmelskeen muodossa.
”Kun täällä kävelee päivän päätteeksi, tulee vastaan iloisia lapsia, jotka selvästi tuntevat tämän paikan omakseen”, Paavola sanoo.
Yksi Pohjois-Suomen tärkeimmistä rakennusteoista
Kirkonkyläntalo oli viime vuonna ehdolla Pohjois-Suomen paras rakennusteko -kilpailussa. Jo ehdokkuus itsessään kertoo siitä, kuinka onnistunut hanke on ollut, vaikkei voittoon saakka yllettykään.
Ehdokkuuden perusteina olivat rakennuksen käyttäjälähtöinen suunnittelu, modernit ja muunneltavat oppimisympäristöt sekä monikäyttöisyys. Kempeleen Kirkonkyläntalo yhdistää koulun, päiväkodin, nuorisotilat ja kunnalliset palvelut saumattomasti saman katon alle.
Rakennuksen selkeä ja toimiva pohjaratkaisu on suunniteltu tiiviisti yhdessä käyttäjien kanssa. Yhteisöllisyys ja viihtyvyys nousevat esiin niin oppilaiden, henkilökunnan kuin muidenkin käyttäjien palautteessa. ”Yhdessä parempi”, kuten lukee kirkonkyläntalon seinässäkin.
Kysy lisätietoja
Oskari Pyrrö, liiketoimintajohtaja, oppimisympäristöt, Rakennusteho
p. 040 848 2302
e-mail: oskari.pyrro@rakennusteho.fi