/ Uutiset

Haastavassa markkinatilanteessa positiivinen tulos

Rakennusteho teki tilikaudella 2023 positiivisen tuloksen haastavasta markkinatilanteesta huolimatta. Positiivinen tulos pönkitti entisestään konsernin vahvaa vakavaraisuutta ja antaa vahvan selkänojan yli suhdannekuopan. Liikevaihto painui merkittävästi tilikaudella heikentyneen asuntomarkkinan mukana.

Rakennustehon liikevaihto vuonna 2023 oli 50,7 miljoonaa euroa (vuonna 2022: 92,1 M€) ja liikevoitto 4,2 M€ (4,2 M€). Euromääräinen liiketulos oli 1,9 M€ (2,6 M€). Omavaraisuusaste tilikauden päättyessä oli 49,7 % (40,7 %) ja taseen loppusumma 60,8 M€ (62,7 M€). Tilikauden aikana konsernin palveluksessa oli keskimäärin 165 henkilöä (194).

Hyvin haastavan asuntomarkkinavuoden 2023 aikana konsernissamme valmistui kuusi uutta RS-kohdetta. Heikosta markkinatilanteesta huolimatta, valmistuneista huoneistoista suurin osa onnistuttiin myymään, mutta valmiiden varastoa jäi merkittävästi aiempaa enemmän seuraavalle vuodelle. Vuodenvaihteessa myymättömiä huoneistoja oli 127 kpl (8 kpl).

Asuntomarkkinoiden syvä alavire aiheutti sen, että kysynnän puuttuessa vuoden aikana ei aloitettu yhtään uutta RS-kohdetta.

“Myymättömien suuri määrä mahdollistaa merkittävän liikevaihdon ja kassavirran tulouttamisen vuodelle 2024.
Oppimisympäristöliiketoiminnassa valmistui marraskuun 2023 lopussa yhtiön kaikkien aikojen suurin kohde, Kempeleen Kirkonkylätalo. Urakka oli kaikin puolin onnistunut, ja saimmekin tilaajalta paljon kiitoksia projektin toteuttamisesta.
Saimme vuoden aikana merkittäviä uusia onnistumisia oppimisympäristöissä; Voitimme Tyrnävän hirsipäiväkotihankkeen ja Jääkärinkankaan monitoimitalon sekä Simon yhtenäiskoulun hankkeet. Oulun Hiukkavaaraan toteutettava Jääkärikankaan monitoimitalo on euromääräisesti yhtiön suurin hanke koskaan. Vuodenvaihteen jälkeen voitimme lisäksi Rovaniemelle tulevan Häkinvaaran hirsipäiväkotihankkeen sekä Helsinkiin Pohjois-Pasilan päiväkotikilpailutuksen.
Vuoteen 2024 lähdemme vahvalla tilauskannalla hakemaan uusia onnistumisia kilpailullisissa oppimisympäristöhankkeissa”, kommentoi Rakennustehon toimitusjohtaja Sami Klemola.

Konsernilla on huomattava määrä rakennusoikeutta merkittävillä sijainneilla Oulussa ja Helsingissä. Tavoitteena on aloittaa useampi omaperusteinen hanke vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla markkinatilanteen hiljalleen kääntyessä parempaan suuntaan. Rakennusoikeutta riittää pitkälle tulevaisuuteen.

Yhtiön strategia on toimia kahdella tukijalalla. Omat RS-kohteet ja oppimisympäristöhankkeet ovat yhtiön liiketoiminnan strategian ytimessä. Molemmista on vahvaa näyttöä ja asemaa valituilla markkina-alueilla.