/ Uutiset

Arkkitehti Tapani Takkunen tunsi rytmin Hiukkavaaran Oktaavia suunnitellessaan

Hiukkavaaran Oktaavin nimessä pilkahtaa alueen historia. Yhdeksi Oulun vetovoimaisimmista asuinalueista noussut Hiukkavaara toimi nimittäin aikoinaan kasarmialueena.

“Oktaavi on visuaalisesti ryhdikäs ja rytmikäs kokonaisuus, jonka nimeen nostimme kaikuja sotilassoittokunta- ja musiikkisanastosta. Minusta on aina erityisen mukavaa, kun kohteen nimi ei ole vain sanahelinää. Sen kautta mukana säilyy muistoja alueen aidosta historiasta”, kertoo Oktaavin kodit suunnitellut arkkitehti Tapani Takkunen.

Vaikka Oktaavin talot seisovat ryhdikkäästi riveissään kuin sotilaat konsanaan, monotonisuus loistaa poissaolollaan. Rytmikkyyttä ilmeeseen tuo vaihteleva mutta harmoninen väriskaala. Veistokselliset rakennukset ovat keskenään eri värisiä mutta sopivat yhteen täydellisesti.

“Rakennusten hahmot olivat tosi tärkeä lähtökohta Oktaavia suunnitellessani. Halusin luoda kauniin ja ehyen kokonaisuuden, johon talojen kapearunkoisuus tuo silmää miellyttävää kepeyttä. Nämä kodit eivät ole tasapaksuja möhkäleitä”, Takkunen sanoo.

Tasapainoista ilmettä korostavat harkittu ikkuna-aukotus ja viimeistelty julkisivusommittelu. Työ vaatii tunteja ja on mitä suurimmassa määrin tarkkaa käsityötä, joten nykyään siitä nipistetään herkästi. Tai moni nipistää ja menee sieltä, mistä aita on matalin. Takkunen ei.

“Kun esimerkiksi ikkunoita ei vain läiskäistä paikoilleen sinne, minne ne sattuvat osumaan, vaan niiden sijoitteluun käytetään aikaa ja ajatusta, hieno lopputulos kantaa pitkälle.”

Oktaavin suuret ikkunat tuovat kotiin runsaasti luonnonvaloa. Esimerkiksi oleskelutiloissa kulmaan sijoitetut isot ikkunapinnat toivottavat valonsäteet tervetulleiksi kylään silloinkin, kun aurinko on jo ehtinyt lipua nurkan taakse.

Aurinko tarjoaa asukkaille myös ekologista energiaa. Kaukolämmitteiset talot kuuluvat tehokkaimpaan A-energialuokkaan, jota aurinkosähköjärjestelmä aurinkopaneeleineen tukee. A-energialuokka merkitsee myös säästöjä asumisen kustannuksissa.

Enemmän pehmeää ja lempeää kuin kovaa ja kliinistä

Tapani Takkunen tunnetaan laajasti taitavana, kysyttynä ja palkittuna asuntosuunnittelijana, jolle kauneuden ja käytännöllisyyden yhdistäminen on kaiken lähtökohta.

Vuonna 2006 arkkitehdiksi valmistunut Takkunen on pitkän linjan ammattilainen, jonka kaikesta tekemisestä huokuu lämmin ja sydämellinen suhde kotien suunnitteluun. Arkkitehdin osaamispaletista on löydyttävä aimo annos teknistä osaamista, mutta lopulta tärkeintä on humaani ote – talot eivät ole pelkkiä tiloja rajaavia rakennuksia vaan tunnelmallisia koteja, ja ihmisethän näissä kodeissa asuvat.

“Tämä on minulle kutsumus ja intohimoammatti. Tykkään ongelmanratkaisusta. On valtavan mukavaa ja tyydyttävää, kun saan järjesteltyä, ratkaistua ja luotua hienon kokonaisuuden. Sieltä kumpuaa myös uusia inspiraatioita ja syttöjä tulevaisuuten. Siinä mielessä olen kiitollisella alalla, että oman työn konkreettiset tulokset tulevat melko nopeasti näkyviin.”

Enemmän pehmeää ja lempeää kuin kovaa ja kliinistä. Tämä ajatus on kantava teema kaikissa Takkusen suunnittelemissa kodeissa.

“Reklamaatiovarmin ja kestävin vaihtoehto ei ole aina tunnelmallisin ja kaunein. Näiden hieman ristiriitaistenkin asioiden äärellä on paljon tasapainoiltavaa varsinkin myyntiin rakennettavien kotien suunnittelussa. On paljon ihmisiä, jotka ihastelevat vanhojen asuntojen viihtyisää ja kivaa tunnelmaa. Vanhan asunnon hankkiminen voi kuitenkin olla vähän riski ja pommi, sillä ikinä ei voi olla täysin varma, mitä yllätyksiä sieltä löytyy. Jotain niiden tunnelmassa kuitenkin on, mitä uusista asunnoista usein puuttuu. Sitä rakastettua tunnelmaa yritämme saada mukaan uudisrakentamiseenkin, sillä koti on kaikkea muuta kuin vain teollinen tuote”, Takkunen pohtii.

Esimerkiksi oikeanlainen mittakaava tuo tilasuunnitteluun miellyttävää kotoisuutta.
Tilaa ja korkeutta on oltava sopivassa suhteessa ja oikeissa paikoissa.

“Tila ei ole mielestäni itseisarvo, sillä kukaan ei halua asua hallissa. Joskus tunnelmallinen, intiimimpi ja pienempi toimii parhaiten. Joissain kohdissa taas nautitaan näyttävyydestä. Myös materiaaleihin pyrin valitsemaan muutakin kuin kliinistä pintaa. Aidot materiaalit kestävät aikaa paremmin sekä teknisesti että estetiikan näkökulmasta. Ne myös vanhenevat kauniisti ja tuovat iloa pitkään.”

Laadukas suunnittelu kantaa hedelmää arjessa

Hiukkavaaran Oktaaviin on helppo perustaa koko perheen pitkäaikainen kotipesä, joka miellyttää silmää ja toimii pitkälle tulevaisuuteen. Aidosti toimivien tilaratkaisujen lisäksi asumisviihtyvyys ja estetiikka olivat tärkeitä seikkoja näitä uusia koteja suunniteltaessa.

“On tärkeää, että kodissa ihan oikeasti viihtyy eikä siellä tule fiilistä, että tässä nyt pari vuotta vain ollaan ja odotellaan unelmakodin löytymistä. Kaikki omalta kodilta toivotut ja haaveillut edut ovat täällä jo olemassa”, Takkunen sanoo.

Oktaavin kaksikerroksiset kodit mukautuvat perheen erilaisiin elämäntilanteisiin. Huoneita on helppo kalustaa, ja ympäri kotia on luotu omia rauhoittavia tiloja jokaisen tarpeisiin.

“Yksin tai kaksin voi helposti asua loft-henkisessä kodissa, mutta perheasunnoissa on hyvä olla rauhallisia vetäytymispaikkoja. Lasten kasvaessa erilaisten tilojen tarve muuttuu jälleen. Nuoret elävät ja kulkevat eri vuorokaudenaikoihin kuin vanhemmat, joten omilla tiloilla kodin sisällä on iso merkitys.”

Oktaavin koteja voi hyvällä syyllä kehua aidosti laadukkaiksi ja taidokkaasti suunnitelluiksi.

“Itse ajattelen, että tiukemman markkinatilanteen aikana arkkitehtilaadulla on entistä enemmän väliä ja sillä kannattaa erottua. Myös Rakennusteholla oli sama ajatus, ja se haluaa panostaa tähän laatuun. Saimme Oktaavissa aika vapaat kädet kokonaisratkaisun luomiseen, ja kaikki sujui mukavan jouhevasti ensimmäisestä palaverista lähtien.”

Omaksi suosikikseen Oktaavin onnistuneiden suunnitteluratkaisujen listalta Takkunen nostaa rakennusten veistoksellisen kauniin ja kapearunkoisen hahmon. Hiukkavaaran keskukseen kokonaisuus tuokin urbaania, erottuvaa ja persoonallista ilmettä.

Lue lisää Oktaavista