/ Uutiset

Rakennustehon urakoima Kempeleen Kirkonkylätalo kohoaa alueen lasten ja nuorten uudeksi kasvukeskukseksi

Työt etenevät aikataulussa Kirkonkylätalolla, joka on Kempeleen kunnan kaikkien aikojen suurin investointi.

Rakennusteho on pitkään tunnettu erityisesti vapaarahoitteisten omistusasuntojen rakentajana. Viime vuosien aktiivisen työn tuloksena toiseksi tärkeäksi liiketoiminta-alueeksi ovat kehittyneet oppimisympäristöt.

Parhaillaan Rakennusteho urakoi Kempeleen Kirkonkylätaloa, joka kohoaa alueen lasten ja nuorten uudeksi yhteiseksi kasvukeskukseksi. Hanke on merkittävä niin rakentajalle kuin tilaajalle Kempeleen kunnalle.

”Kirkonkylätalo on kunnan suurin yksittäinen rakennushanke koskaan ja samalla sen historian suurin investointi. Tulevaa taloa pienemmäksi jää esimerkiksi Linnakangastalo, vaikka sitä on rakennettu neljässä vaiheessa”, kertoo Kempeleen kunnan tekninen johtaja Tuomo Perälä.

Valmistuessaan monitoimitalo tarjoaa tilat 960 oppilaalle luokilla 1–9. Lisäksi saman katon alle sijoittuvat 12-ryhmäinen päiväkoti noin 220 lapselle, nuorisotilat, kunnan päätearkisto ja koko kuntaa palveleva keskuskeittiö, josta lähtee päivittäin noin 5 000 ruoka-annosta. Tilat on suunniteltu myös monipuolinen iltakäyttö huomioiden.

”Urakan kustannusarvio on noin 35 miljoonaa euroa, ja kokoa Kirkonkylätalolle tulee 17 400 bruttoneliötä. Nyt syksyllä käynnistyvien työvaiheiden myötä työmaalla työskentelee noin 100 rakentamisen ammattilaista. Kirkonkylän monitoimitalo on suurin Rakennustehon rakentama oppimisympäristö”, kuvailee hankkeen laajuutta Rakennustehon projektipäällikkö Oskari Pyrrö.

Suunnittelua käyttäjiä kuunnellen

Rakennusteho valikoitui urakoitsijaksi kaksivaiheisen kilpailutuksen kautta. Ensin tilaaja haki tarjoajia osallistumishakemuksella, minkä jälkeen kolme parhaiten pisteitä saanutta ryhmittymää pääsi tarjousvaiheeseen.

”Tarjousvaiheessa laadimme luonnossuunnitelmat koulusta Kempeleen antamien speksien pohjalta. Niitä käytiin läpi kahdessa työpajassa, joissa suunnitelmaa voitiin kehittää yhdessä käyttäjien kanssa. Sitten jätettiin tarjoukset hintoineen ja suunnitelmineen”, Pyrrö sanoo.

Tuomo Perälän mukaan tarjoajien suunnitelmien laatua pisteyttivät tilojen tulevat käyttäjät koulusta, päiväkodista ja yhteiskeittiöstä. Suunnitelmien pisteyttäminen moduuleittain oli iso työ, jota tehdessään arvioijat eivät tienneet hintatarjouksia.

”Lopputulemana Rakennustehon suunnitelmat saivat eniten pisteitä. Kun tarjous oli myös hinnaltaan edullisin, eipä ollut kahta puhetta, kuka valitaan pääurakoijaksi ja kenen kanssa jatkettiin hankekehitysvaiheeseen”, sanoo Perälä.

Projektipäällikkö Oskari Pyrrön mukaan työt tontilla alkoivat vuodenvaihteessa. Ennakoivia töitä, esimerkiksi pysäköintialueita, tehtiin joulu-tammikuussa. Varsinaiset rakennustyöt käynnistyivät maaliskuun 2022 alussa. Valmista sisäpuolen osin tulee marraskuussa 2023, ja tammikuussa 2024 kouluun tulevat oppilaat. Lokakuussa 2024 lopullisen muotonsa saa piha-alue.

”Rakennustyöt ovat edenneet suunnitellusti aikataulussaan, ja käyttäjät odottavat innolla muuttoa uusiin tiloihin. Tällä hetkellä he ovat seitsemässä eri rakennuksessa, joten on selvää, että yhden katon alla koulun arki ja johtaminen sujuu helpommin”, sanoo Tuomo Perälä.

Hyvää tuuriakin on ollut mukana, Perälä jatkaa. Työmaa ei ole kärsinyt materiaalien saatavuusongelmista, kiitos ennakoinnin, jota projektin kannalta hieman onnekkaastikin tehtiin ennen Venäjän hyökkäyssotaa.

”Annoimme Rakennusteholle hyvissä ajoin luvan tilata esimerkiksi teräkset, betonielementit ja torninosturit. Pääsimme aloittamaan työt suunnitellusti, kun meillä oli rakennusmateriaalit millä tehdä.”