/ Uutiset

Menopaluu-muraali on lahja korttelin asukkaille ja kaikille oululaisille

Taiteilija Veikko Törmäsen Menopaluu-muraalin ensimmäisen vaihe julkaistiin Oulussa rautatieaseman ympäristössä. Teos piirtyy korttelin talojen Arte I:n, Arte II:n ja Origon autohallin julkisivuun.

Valmiina noin 130 metrisestä muraalista on nyt tehtynä noin 65 metriä. Nyt julkaistavan ensimmäisen vaiheen jälkeen teoksen työstäminen jatkuu ensi kesänä korttelin rakennustöiden edetessä.

”Menopaluu-muraali on rakennusteholaisten ja Oulun kaupungin lahja Arte I:n, Arte II:n ja Origon muodostaman korttelin asukkaille ja kaikille oululaisille”, luonnehtii teosta tilaisuuden avaussanat lausunut Rakennustehon toimitusjohtaja Jaakko Moilanen.

Julkistustilaisuudessa Oulun kaupungin asemakaavapäällikkö Kari Nykänen avasi puheenvuorossaan kaavoituksen näkökulmaa hankkeeseen. Taloyhtiön hallituksen terveiset Arte I:stä toi Heini Tuorila. Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Martti Korhonen kertoi kuulumisia kulttuuripääkaupunkihankkeesta.

Kari Nykänen kiitti Rakennustehoa innovatiivisesta tavasta hakea erilaisia ratkaisuja, panostaa suunnitteluun ja esittää vaihtoehtoja.

”Kaikkea sitä, mitä kaupunki voi toivoa rakennushankkeiden edistämisessä, kun tavoitellaan hyvää ja laadukasta kaupunkiympäristöä. Rohkaisen muissakin hankkeissa käyttämään julkista taidetta, se elävöittää uudella tavalla kaupunkiympäristöämme.”

Martti Korhonen haastoi kuulijat miettimään, mikä on kaupunki, ja vastasi:
me kaikki luomme kulttuurikaupunkia omalla tavallamme.

”Jokainen meistä luo ilmapiirin, muodon ja kielen mikä kaupungilla on. Tässä mielessä suuri kiitos rakennusteholaisille, että näin hieno teos on lähdetty tekemään. Valmiina 130 metrisenä se istuu paikalleen hienosti ja kohottaa alueen kasvoja.”

Maalauksen rytmiikka elää liikkeessä

Parhaiten maalausta voi tarkastella Oulun rautatieaseman laiturilta sekä Ouluun saapuvista ja lähtevistä junista, joiden matkustajia maalaus johdattaa kaupunkiin ja sieltä pois.
Julkistustilaisuudessa taitelijan puheenvuoron pitänyt Veikko Törmänen sanookin suunnitelleensa muraalin katsottavaksi hitaasta liikkeestä, jossa katsoja kävelee asemalaiturilla tai istuu hiljakseen liukuvassa junassa.

”Maalauksen rytmiikka muuttuu liikkeessä koko ajan: jokainen 5×5-metrinen neliö elää omaa elämäänsä. Teoksessa jäsentyy kokonaisuudeksi valo ja varjo, eli yö ja päivä, sekä värien suhde toisiinsa.”

Menopaluu on abstrakti teos, ja juuri abstrakti tyyli ollut Törmäselle läheinen ja kotoisa jo viime vuosituhannelta lähtien.

”Abstraktit perusmuodot neliö, pyöreä muoto ja kolmio ovat työllistäneet minua tähän päivään asti. Tässä ison neliön sisällä neljä neliötä muuttaa olotilaansa ja värimaailmaansa valkoiselta ja mustalta pohjalta. Myös vuodenajat näkyvät teoksessa. Keskellä teosta on valaistuminen, kuin kesä”, Törmänen kertoo.

Työstä toimeksiannon vuonna 2016 saanut Veikko Törmänen sanoo olevansa julkistuksen jälkeen nosteisella mielellä.

”Harvoin taitelijalle osoitetaan näin isoa maalauspohjaa, ja vieläpä keskeiseltä paikalta. Julkistaminen tarjoaa tilaisuuden kritiikille: voidaanko jatkaa näin vai laitetaanko kaikki uusiksi”, sanoo hän hymyillen.

Kiinnostuitko? Tutustu Origoon ja hanki koti kehittyvältä asemanseudulta:

Tutustu Origoon