/ Uutiset

Oulun Hallituskadulle rakentuu tilavia koteja ja ainutlaatuisia loft-asuntoja

Oulun keskustaan Hallituskadun ja Koulukadun kulmaukseen valmistuu arviolta syksyllä 2026 uusi kerrostalo, joka on suunniteltu luomaan ympäristöönsä kävelykatumaista tyyliä ja arvokkuutta.

”Taloon tulee arkkitehtuuriltaan korkeatasoinen paikallaan muurattu tiilijulkisivu, jonka vaalea värimaailma tulee olemaan massasta poikkeava. Tiilen ilme valitaan arkkitehdin kanssa siten, että se viestii ja vahvistaa talon arvokkuutta”, sanoo Rakennustehon projektipäällikkö Oskari Pyrrö.

Näkyvälle ja keskeiselle paikalle kotikaupunkiin suunnitteleminen
on herkkää työtä. Siitä Rakennusteholla on kokemusta useista aiemmista keskustakohteista, jotka ovat osaltaan luomassa viihtyisää ilmapiiriä ja kaupunkiympäristöä Oulun parhaaksi.

Yhdyskuntalautakunnassa hyväksytty kaavaluonnos on nähtävillä 19.12. saakka, jonka jälkeen edetään kaavaehdotusvaiheeseen. Mahdollisten tarkennusten jälkeen kaavaehdotus hyväksytään ja asetetaan nähtäville uudestaan. Kaavan arvellaan vahvistuvan vuoden 2023 loppuun mennessä.

Nyt tontilla olevan rakennuksen purkamisen jälkeen uuden rakentaminen voisi alkaa syksyllä 2024. Kun tulevan talon kaltaisen kohteen rakentaminen vie noin kaksi vuotta, valmista voisi olla 2026 kesällä tai syksyllä.

”Tiedämme kohteen ja sijainnin erinomaiseksi. Näemme Hallituskadun varren oikein hyvänä ja kohtuullisen rauhallisen paikkana asuinrakennukselle. Hallituskadun rautatieaseman puoleiseen päätyyn ei ole tehty uutta pitkään aikaan, joten innolla odotamme rakentamisen alkamista”, Pyrrö kertoo.

Tulevaan Hallituskadun kerrostaloon tulee hyvänkokoisia koteja kaksioista neliöihin. Ajatus on, että tarjonta puhuttelee etenkin itselleen asuntoa ostavia perheitä.

”Yksiötalojen rakentaminen on siirtymässä historiaan, ja mehän emme ole niitä oikeastaan tehneetkään. Pidän mielekkäänä suuntausta, että tehdään tilavampia koteja asunnonostajien omaan käyttöön.”

Hallituskadulle näkyvää harjakorkeutta on saatu häivytettyä ylimmän kerroksen sisäänvedolla, joka toteutetaan lasimaisina elementteinä.

”Katolle tulee loft-tyylisiä koteja, jollaisia ei ole Ouluun juurikaan tehty. Erittäin hienoja asuntoja, joissa on paljon lasipintaa ja avointa tilaa”, Pyrrö luonnehtii.

Kahden rapun talon komea pääsisäänkäynti ja aula henkivät arvokkuutta. Rakennusta on luonnehdittu vanhan pankkirakennuksen tyyliseksi, ja samaa sanoo myös Oskari Pyrrö. Suunnittelussa tavoitellaan tunnetta, jonka mukaan talo olisi aina seissyt paikallaan.

Autopaikat sijoittuvat pihakannen alle maantasokerrokseen. Kellaritiloihin tulee lähinnä yhteisiä tiloja ja varastoja. Kaava mahdollistaa autopaikkojen rakentamisen myös maan alle, mutta se tulee tarkentumaan.

”Sisäpihan puolelle tulee katutason yläpuolelle ilmeeltään viihtyisä, vihreä ja kumpuileva kansipiha. Tarkoitus on, että yhtiön saunatiloista pääsee pihakannelle vilvoittelemaan.”