/ Uutiset

Oulun Lasaretin suunnitelmat kirkastavat rakennetun alueen reunaa

Rakennusteho on tehnyt Hengitysliiton kanssa esisopimuksen Oulun Lasaretin alueen täydennysrakentamisesta. Kaavaluonnos on tullut nähtäville kesäkuun alussa.

Lasaretinsaaren arvoalueen täsmentyneet suunnitelmat muuttavat alueen rakennusten muotoja ja korkeuksia maltillisesti, ja antavat puistolle kauniin taustaseinän.

– Lasaretti on saari, ja uudet suunnitelmat kirkastavat rakennetun alueen reunaa. Se pikemminkin vahvistaa puiston olemusta, ja antaa sille taustaseinämää. Puisto saa paremmin voimaa dialogista selkeiden rakennusten kanssa, arkkitehti, professori Pentti Kareojatoteaa.

Kareoja on varsin tyytyväinen Lasaretinsaaren suunnitelmista. Luonnonkaunis ja laaja Hupisaarten puistoalue säilyy kaupunkilaisille tarkoitettuna viheralueena samaan tapaan kuin ennenkin, mutta tällä hetkellä lähinnä parkkipaikkakäytössä olevan tilan päälle nousee alueelle elinvoimaa tuovia rakennuksia.

Oulun kaupungin yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikkion niin ikään tyytyväinen suunnitelmiin.

– Alueesta tulee viihtyisä asumisen ja toiminnan keskus, joka elävöittää lähialuetta. Arkkitehtuuri kunnioittaa vanhoja rakennuksia, ja alueesta tulee visuaalisesti hieno, Matinheikki sanoo.

ARK-house arkkitehdit Oy voitti aiemmin Lasaretinsaaren arkkitehtikilpailun kilpailuehdotuksellaan Iso Hali tuomariston yksimielisellä päätöksellä. Alue on katsottu niin merkittäväksi, että palkintolautakuntaan kuului myös museon edustajat, joiden tehtävä on varmistaa kulttuurihistoriallisten arvojen säilyminen.

Myös autopaikkojen sijoittelua on tarkennettu ja turvallisuutta korostettu.

– Meillä on ollut isossa roolissa tutkia autopaikkojen sijoittumista siten, että ne mahdollisimman vähän haittaavat kevyen liikenteen väylän liikennettä, Kareoja huomauttaa.

Iso Hali tuo elämää ja palan kaupunkia puiston viereen. Kilpailuale rajattiin jo alkuperäisessä kilpailussa siten, että tällä hetkellä saarella olevat toiminnot sekä suojellut rakennukset eivät kuuluneet siihen. Aloitteen asemakaavan päivittämisestä teki alueen maat omistava Hengitysliitto ry.