Edellinen
Seuraava

Oulujoen Siltavahti, Oulu

Jukka Poukkula 0407649085
Ota yhteyttä

pääsuunnittelijana Sampo Valjus

Veistoksellinen Oulujoen Siltavahti

16-kerroksinen Oulujoen Siltavahti sijoittuu historialliseen jokimaisemaan, vanhan Rautasillan kupeeseen. Siltavahdin pääsuunnittelija on oululainen arkkitehti Sampo Valjus. Sampo tunnetaan myös Suomen korkeimman talon, palkitun Tampereen Sokos-hotelli Tornin, pääsuunnittelijana.

Tuleeko Siltavahdista Oulun korkein rakennus?

– Ennemmin haluan tuoda esiin sen, että tornit antavat ryhtiä Oulun kaupunkikuvaan. Siltavahti on veistoksellinen rakennus, joka nousee ylväästi kaupungin historialliseen jokimaisemaan. Valmistuttuaan Siltavahdin huippu tähyilee korkeimmalta Oulussa ja sieltä avautuu huikea kaupunkipanoraama.

– Rakennustehon väen kanssa tuumasimme, että juuri tähän vanhan Rautasillan korvaan kannattaa tehdä korkea ja näyttävä talo, joka tekee oikeutta paikan historialliselle arvolle. Asukkaat pääsevät nauttimaan joka suuntaan kaupungin upeimmista näköaloista: jokisuvannosta ja yläjuoksusta, rantabulevardista, hienosta kasarmin alueesta sekä näkymästä Ainolan puiston, patosiltojen ja Koskikeskuksen yli kauas merelle.

Miten torni istuu jokimaisemaan?

– Tuota kysytään usein. Tornien rakentaminen herättää suuria tunteita, koska se on niin näkyvää. Suhtautuminen Siltavahtiin on kuitenkin ollut erittäin myönteistä. On nähty, että asuntotorni parantaa kaupunkikuvaa ja toteuttaa kaupunkirakenteen tiivistämistä. Koskenniskan ranta noteerattiin vuonna 2009 Pohjois-Suomen merkittävimpänä rakennustekona. Tämä Oulun hienoin asuinalue saa nyt maamerkin, joka täydentää sen palkittua arkkitehtuuria.

– Siltavahti sijoittuu historialliseen solmukohtaan, jossa risteävät rautatie, Oulujoki ja maantie. Kaupungit ovat vanhastaan syntyneet jokisuihin tai tien ja joen risteyskohtiin – ja tästä juontuu myös Siltavahdin nimi. Torni korostaa paikan historiallista merkitystä, sitä että ollaan kaupungin syntysijoilla. On kaupunkikuvallisesti tärkeää, että Oulun kaltaisessa litteässä kaupungissa on tällaisia kauas näkyviä, tunnistettavia ja merkityksellisiä kiintopisteitä. Ne auttavat meitä paikantumaan ja suunnistamaan kaupunkitilassa.

Miten näköalat on huomioitu Siltavahdin ratkaisuissa?

– Suhde maisemaan määrittää monia Siltavahdin ratkaisuja. Parvekkeet on sijoitettu harkitusti kerroksesta riippuen aina parhaiden näkymien suuntaan. Näköalojen maksimointia palvelee myös se, että useimmissa asunnoissa olohuone sijaitsee nurkassa, jolloin näkymät oleskelutilasta avautuvat kahteen suuntaan. Lisäksi 14. kerroksessa on asukkaiden yhteinen terassi, jossa voidaan vaikkapa ottaa aurinkoa tai ihailla uudenvuoden ilotulituksia – kirjaimellisesti Oulun katolla.

Cxense Display