Uutiset

11.10.2016 10:05

Punainen Mylly jatkaa Toppilan höyrymyllyn elämää

JOTAIN UUTTA, JOTAIN VANHAA, PALJON PUNAISTA

Oulun kiihkeä kasvu näkyy voimakkaasti myös asuntotuotannossa. Täysin uuden rinnalle tuotetaan nyt yhä enemmän kohteita, joissa säilytetään vanhaa, kuten Toppilan Punaisessa Myllyssä.

Näkymä säilyy asuntojen ansiosta

Vaasan Höyrymylly, Vaasan Valssimylly, Punainen Mylly. Lähes 100-vuotiaan historiansa aikana Toppilan tunnetuin rakennus on ehtinyt saada monta nimeä ja nähdä monta tarinaa.

“Punaisen Myllyn luoteisen puoleisella päädyllä on Toppilan alueella symbolinen asema. Tekstin sisältävä seinä on rakennuksen pääjulkisivu ja alueen muistetuin näkymä”, kertoo Pohjois-Pohjanmaan museon korjausrakennusarkkitehti, Museoviraston edustaja Raimo Tikka rakennuksen kulttuurihistoriallisesta asemasta.

Maamerkille arvoisensa tulevaisuus

Punaisen Myllyn ensimmäinen osa valmistui 1924 Vaasan Höyrymylly Oy:n tilaamana ja vuosikymmenien saatossa rakennusta laajennettiin neljä kertaa. Teollinen toiminta myllyssä loppui vasta 1990-luvun alussa, jolloin se jäi tyhjilleen. Nyt mylly saa uuden elämän, kun Rakennusteho toteuttaa siihen asuntoja.

“Haluamme säilyttää Oulun kaupunkikuvan monipuolisuuden. Jotta Punainen Mylly saa arvoisensa käsittelyn, olemme tehneet asunto-osakeyhtiön suunnittelun tiiviissä yhteistyössä Museoviraston kanssa”, kertoo Rakennustehon toimitusjohtaja Jaakko Moilanen.

Teknologia säilyttämisen apuna

Säilyttämissuunitelmaa tehtäessä rakennus on laserkeilattu alimmista kerroksista katonharjaan. Saatua tietoa rakenteista ja rakennuksen mittasuhteista hyödynnetään, jotta vanha tunnelma saadaan uutta rakennettaessa säilymään.

“Hyvä, että myllyn rappiokierre on vihdoin päästy katkaisemaan ja maamerkki saadaan arvoiseensa kuntoon”, toteaa Museoviraston edustajaTikka.

Lähde: Oulun Toppilansalmen Myllyn rakennushistoriallinen selvitys. 2008.

11.04.2016 10:00

Maisema yli Oulujoen

Siltavahti luo uuden Oulun profiilia

Rakennustehon uusin kohde, Oulujoen Siltavahti, on arkkitehtonisesti ja kaupunkikuvallisesti merkittävä hanke. Veistoksellisen asuntotornin rakennustyöt aloitetaan huhti-toukokuun vaihteessa.

Siltavahti nousee avainpaikalle kaupungin historialliseen jokimaisemaan ja täydentää samalla Koskenniskan ja Kasarminrannan alueen palkittua arkkitehtuuria. Veistoksellisuus syntyy Siltavahdin hoikasta, tornimaisesta muodosta ja parvekkeiden moniulotteisesta ryhmittelystä.

Korkea rakentaminen herättää usein voimakkaita tunteita, mutta suhtautuminen Siltavahtiin on ollut myönteistä. On nähty, että uusi asuntotorni parantaa kaupunkikuvaa ja toteuttaa kaupunkirakenteen tiivistämistä.

”On tärkeää, että tasaiseen Ouluun saadaan kiintopisteitä, jotka auttavat paikantumaan ja suunnistamaan kaupunkitilassa”, toteaa Siltavahdin pääsuunnittelija, oululainen arkkitehti Sampo Valjus. Hänet tunnetaan myös Suomen korkeimman talon, palkitun Tampereen Sokos-hotelli Tornin sekä Rakennustehon Koskerannan korttelin, pääsuunnittelijana.

Korkeimmat näköalat ja monipuolisuutta pysäköintiin

Siltavahti rakennetaan vanhan Rautasillan kupeeseen, historialliseen solmukohtaan, jossa risteävät rautatie, maantie ja Oulujoki. Sijainnilla tarjoutuu monimuotoisia näkymiä niin jokisuvantoon, rantabulevardille ja joen yläjuoksulle kuin Ainolan puiston, patosiltojen ja Koskikeskuksen yli kauas merelle.

16-kerroksiseen ja noin 57 metriä korkeaan asuntotorniin tulee 80 huoneistoa, keskimäärin vain viisi asuntoa kerrosta kohti. Useimmista Siltavahdin asunnoista avautuu näköaloja kahteen tai kolmeen suuntaan. Parvekkeet ja oleskelutilojen ikkunat sijoitetaan harkitusti kerrostasosta riippuen aina parhaita näkymiä kohti niin, että alemmistakin kerroksista pääsee nauttimaan upeista maisemista.

Asukkaiden yhteisenä auringonotto- ja piknik-paikkana palvelee 14. kerroksen laaja näköalaterassi. Käytössä on myös hyvänkokoinen pihasauna rauhallisella oleskelupihalla, jonne mennään toisen kerroksen kävelysiltaa pitkin.

Monipuolinen pysäköintiratkaisu sisältää niin talleja kuin halli- ja pihapaikkoja. Ensimmäistä kertaa Oulussa myös sähkö- ja hybridiautojen lataustarpeet huomioidaan pysäköinnin suunnittelussa.

28.01.2016 10:00

Nimitysuutinen

Jari Alaiso (LKV) on nimitetty Ouluun asuntomyynnin myyntipäälliköksi.

Jari aloitti tehtävässään 1.1.2016. Tätä ennen hän on toiminut mm. YIT:n Pohjois-Suomen myyntipäällikkönä. Rakennusteholla Jari vastaa Oulun alueen ja Pohjois-Suomen kohteiden myynnistä ja markkinoinnista.

27.01.2016 16:00

Koulutustoimintaa Pelikampukselle

OAMK:n Game LAB Pelikampukselle

Oulun ammattikorkeakoulun Oulu Game LAB muuttaa kesäkuussa Ouluun rakentuvalle pelikampukselle Aleksanterinkadulle. Ammattikorkeakoulun rehtori Jouko Paaso ja Rakennustehon hallituksen puheenjohtaja Ari Tuutti allekirjoittivat vuokrasopimuksen 27. tammikuuta. Pelikampusta rakentavat Suomen kolmanneksi suurin peliyritys Fingersoft yhdessä Rakennusteho kanssa.

Oulun ammattikorkeakoulun näkökulmasta pelikampus on ainutlaatuinen ja erinomainen tilaisuus kehittää alan koulutusta tiiviissä ja läheisessä yhteistyössä dynaamisen yritysjoukon kanssa. Peliteollisuus jatkaa kasvuaan Oulussa ja yhteiset tilat parantavat opiskelijoiden työllistymistä ja nopeuttavat uusien yritysten kehittymistä.

Oulu Game LAB toimii nyt neljättä vuottaan ja on vakiinnuttanut roolinsa yhtenä Oulun alueen peliteollisuuden kasvun keskeisenä tekijänä. BusinessOulu ja Oulu Game LAB ovat rakentaneet yhteisen pelialan yritysten kehittämismallin, jossa eri vaiheissa olevat opiskelijat, pelitiimit, uudet yritykset, rahoittajat ja tukiorganisaatiot toimivat läheisessä yhteistyössä. Oulu Game LAB on jo nykyisin kiinnostava vierailukohde pelialan lisäksi muillekin yksityisen ja julkisen sektorin toimijoille koti- ja ulkomailta. Pelikampus lisää kiinnostavuutta entisestään myös sijoittajien silmissä.

Rakennustehon ja Fingersoftin yhteistyö Pelikampuksen kehittämisessä on kansainvälisestikin poikkeuksellinen hanke, jossa historiallisiin rakennuksiin luodaan yksityisellä rahalla moderni toimintaympäristö tulevaisuuden yrityksille. Kortteliin tuodaan peliyritysten lisäksi myös esimerkiksi pelialan koulutusta ja erilaisia liitännäispalveluja.

Lisätietoja vapaista tiloista antaa:

Jussi Raappana p. 040 590 9955
jussi.raappana@rakennusteho.fi

24.09.2015 10:00

Uutta elämää Oulun keskustaan

Arkkitehtiosaston kortteliin pelikampus

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy (SYK Oy) on myynyt Oulun keskustassa sijaitsevat arkkitehtiosaston tilat oululaiselle Rakennusteho Group Oy:lle ja Hill Climb Racing –pelihitistä tunnetulle Fingersoft Oy:lle. Kauppaan kuuluu 4536 kem2 tiloja Aleksanterinkatu 4-6  sijaitsevassa kiinteistössä. Osa rakennuksista on suojelumerkinnällä varustettuja, sillä korttelin historia ulottuu pitkälle 1800-luvulle saakka.

Historiallisesti merkittävän ympäristön kohtalosta huolestuneet kaupunkilaiset voivat hengähtää helpotuksesta. Komeiden kiinteistöjen tilalle ei tule kerrostaloja eikä kauppakeskusta. Me annamme korttelille uuden elämän Pohjois-Suomen pelialan keskuksena, Rakennustehon toimitusjohtaja Jaakko Moilanen sanoo.

SYK Oy luopuu tiloista, koska niille ei ole tulevaisuudessa käyttöä Oulun yliopiston tarpeisiin. Aleksanterinkadulle jääneet Oulun yliopistotoiminnot jatkuvat vuoden 2016 loppuun saakka, jonka jälkeen ne siirtyvät Linnanmaan kampukselle.

Aleksanterinkadun tiloihin Fingersoft muuttaa luonnollisesti itse, mutta lisäksi tiloja vuokrataan kohtuulliseen hintaan myös muille alan yrityksille ja yhteistyökumppaneille. Kortteliin tuodaan oululaisten peliyritysten lisäksi myös esimerkiksi pelialan koulutusta ja erilaisia liitännäispalveluja kuten kuntosali, kahvila tai tilitoimisto.

Arkkitehtiosaston tilat sopivat suunnitelmiimme kuin nenä päähän. Yhteistyökumppanimme Rakennusteho remontoi keskustaan meille unelmien toimitilan, josta löytyy kaikki tarvittava aina auditoriosta äänitysstudioon. Luonnollisesti meille tulee myös Oulun parhaat saunatilat, Fingersoftin toimitusjohtaja Teemu Närhi kertoo.

Vaatimaton tarkoituksemme on kasvattaa Oulusta kansainvälisesti merkittävä pelialan keskus, josta lähtee maailmalle hittipelejä jatkuvalla syötöllä kuin tervaa aikoinaan. Kaupan myötä pystymme tarjoamaan aloittaville yrityksille rahoituksen ja julkaisusopimusten lisäksi nyt myös kunnon yrityshautomon sekä maailman parhaan toimintaympäristön, Närhi jatkaa.

Rakennustehon ja Fingersoftin yhteistyö kiinteistön kehittämisessä on kansainvälisestikin poikkeuksellinen hanke, jossa historiallisiin rakennuksiin luodaan yksityisellä rahalla moderni toimintaympäristö tulevaisuuden yrityksille.

Nyt tehtävä muutos on uuden elämän alku hyvin ylläpidettyihin arkkitehtiosaston historiallisiin rakennuksiin. Uskomme tulevan hankkeen olevan sellainen, että se tuo alueelle positiivista virettä ja herättänee mielenkiintoa kansainvälisestikin. Meille on äärimmäisen hienoa olla mukana tässä hankkeessa. Taantuma nujerretaan vain uusilla, rohkeilla ideoilla. Uskomme Fingersoftin suunnitteleman pelialan keskuksen olevan kaupungin kehitykselle samalla tavalla merkityksellinen virstanpylväs kuin Teknologiakylän perustaminen yli 30 vuotta sitten, Moilanen toteaa.

Arkkitehtiosaston kaupanteon yhteydessä laadittiin myös esisopimus varhaiskasvatuksen keskuksen tilojen myynnistä. Esisopimus koskee 5329 kem2 tiloja osoitteessa Maunonkatu 2. Oulun yliopiston toiminta on loppunut kokonaan Maunonkadun tiloista.

Kiitämme osaltamme Suomen Yliopistokiinteistöjä hankkeellemme myönteisestä päätöksestä ja yhteistyöstä hankkeen alkuun saattamiseksi sekä Maunonkadun esisopimuksen syntymisestä Rakennustehon toimitusjohtaja Jaakko Moilanen toteaa.

Kiitämme kaikkia tarjouksen tehneitä. On hienoa, että molempia kohteita kohtaan osoitettiin mielenkiintoa sekä yhdessä, että erikseen. Molemmissa kortteleissa tapahtuu muutoksia positiivisessa hengessä. Arkkitehtiosaston uusi elämä ja Maunonkadun tontin kehittäminen ovat hienoja asioita Oulun kaupunkirakenteen kehityksessä. Meidän tulee rohkeasti uskoa tulevaisuuteen, toteaa johtaja Juha Uotila Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:stä.

www.fingersoft.net

www.sykoy.fi